Де душа живе без страху…

apple_foto-001

 

 

Де душа живе без страху…

 24 листопада 2016 року у Жіночому клубі “Арніка” Львівського товариства у Києві відбулась зустріч із засновницею і керівником  «Центру Тагора» Східно-Європейського Інституту Розвитку МРІДУЛОЮ ГОШ.

 

Мрідула Гош, громадянка Індії з Калькутти, за освітою дипломат, кандидат історичних наук, закінчила КІМО (раніше факультет міжнародних відносин).

Походить з відомої в Індії родини: дід  розбудовував фінансову систему країни при Джавахарлалі Неру, батько був відомим лікарем, товаришував з відомим радянським офтальмологом Федоровим.
В Україні з 1984 року. Працювала у представництві ООН в Україні, у багатьох міжнародних проектах, викладала в Інституті журналістики, вела передачі на телебаченні. З 2001 р. – голова правління Міжнародного інституту Східно-Європейського розвитку. Знає 10 мов,серед них вивчала санскрит. Вільно володіє українською мовою, перекладає з української на мову бенгалі. Дуже любить і вболіває за Україну.
На зустрічі у ЖК “АРНІКА” разом з п. Мрідулою учасники танцювального і вокального ансамблів представляли культуру Індії і її народів. Звучала поезія Рабіндраната Тагора – «Леонардо да Вінчі» сучасної Індії.  Учасників вечора ознайомили з неймовірною спадщиною Тагора – поета, художника, драматурга, письменника, освітянина, соціального реформатора, діяча національно-визвольного руху, засновника двох університетів й декількох інститутів. Його роботи відродили бенгальську і індійську літературу, музику кінця ХІХ початку ХХ століття. Він став першим неєвропейським Нобелівським лауреатом у 1913 році.

Вечір був наповнений цікавими розповідями, музикою, співом, гарним настроєм і неймовірними враженнями. Здавалося, що герої індійських фільмів, з їх неповторною самобутністю, завітали у гості до стародавнього Києва. «Душа без страху..» живе у світі гармонії з собою, з Богом і людьми, так учив Тагор. І кожен з нас поніс з собою світло його душі…

 

Ірина Квасниця

Голова жіночого клубу «Арніка»

Львівського товариства у Києві

Президент Західно-Української Асоціації «Спадщина України»

Член національної спілки журналістів України