Всесвітній день паліативної та хоспісної допомоги у Києві

Всесвітній день паліативної та хоспісної допомоги у Києві

Щороку в другу суботу жовтня світова спільнота відзначає Всесвітній день паліативної та хоспісної допомоги. Організатором проведення цього заходу є Всесвітній Альянс Паліативної Допомоги, який об’єднує національні та регіональні організації, що підтримують розвиток хоспісної та паліативної допомоги, захищають права паліативних пацієнтів та їх рідних, піклуються про них і вдома і в стаціонарних закладах паліативної та хоспісної допомоги, щоб незважаючи на загрозливу для життя або невиліковну хворобу пацієнти мали належну якість життя без болю та страждань.Цього року Всесвітній день паліативної та хоспісної допомоги відзначається 13 жовтня.

Метою та завданнями проведення Всесвітнього дня паліативної та хоспісної допомогиє підвищення інформованості суспільства про проблеми паліативних пацієнтів та членів їх сімей; сприяння розвитку і підтримкапаліативної допомоги та хоспісів; підвищення розуміння медичних, психологічних, соціальних і духовних потреб людей, хворих на невиліковні та загрозливі для життя захворювання; сприяння становленню і розвитку милосердя, благодійництва і меценатства, підтримка волонтерського руху тощо.

Сьогодні у всьому світі створено багато хоспісів та інших стаціонарних закладів паліативної та хоспісної допомоги, в тому числі спеціалізованих: неврологічних, психіатричних, педіатричних, для хворих на ВІЛ-інфекцію/СНІД тощо. Однак більшість хоспісних ліжок (від 50% до 90%) у різних країнах призначені для онкологічних пацієнтів. Тому значимість організації ефективної допомоги цій категорії хворих очевидна. У програмі ВООЗ по боротьбі проти раку надання паліативної та хоспісної допомоги на сучасному рівні – це таке ж пріоритетне завдання, як і первинна профілактика, раннє виявлення та лікування злоякісних новоутворень.

Традиційно щороку цей день проходить під певнимдевізом, який покликаний звернути увагу суспільства на проблеми при наданніпаліативної і хоспісної допомоги.Цього року він проходить під девізом -«Паліативна допомога – тому що Я маю значення!» (PalliativeCare -Because I Matter).

Дана тема акцентує увагу на суб’єктивному сприйнятті людей,які страждають від невиліковних захворювань, важливості, складових якостіжиття. Тема також містить елементи прав людини і справедливості,питаючи: «Якщо Я маю значення, то чому я не можу отримати необхіднудопомогу?».

Якщо суспільство вважає себе цивілізованим, то неодмінно зобов’язане подбати про те, щоб паліативні хворі отримали якісне лікування і належний догляд. Байдуже суспільство не має майбутнього! Слід пам’ятати, що в хоспіс може потрапити будь-хто з нас. Необхідно докласти максимум зусиль, щоб із загальною допомогою і активною участю держави паліативні пацієнти змогли отримувати доступну, якісну і ефективну паліативну та хоспіснудопомогу. У всьому світі хоспіси і паліативнадопомога не обходяться без благодійної підтримки небайдужих людей.

Cьогоднівід імені Київської міської організації ГО«Українська ліга розвитку паліативної та хоспісної допомоги» хочемо висловити подяку всім лікарям, медсестрам, доглядальницям, волонтерам та благодійникам, хто дарує можливість невиліковно хворим дітям, дорослим, людям похилого віку, жити без болю і страждань, посміхатися і радіти кожному дню.Вітаємо і дякуємо всім, які дозволяють самим незвичайним речам збуватися.

 

Любов Зачек, голова Київської міської організації ГО «Українська ліга розвитку паліативної та хоспісної допомоги»

Анатолій Царенко, заступник голови Київської міської організації ГО «Українська ліга розвитку паліативної та хоспісної допомоги»