Майстри від Національного музею народної архітектури та побуту «Пирогово» та Музею вишивки Glow Art продемонструють свої вироби на Маланці-2018

  1. Ганна Ушеренко – заслужений майстер традиційної народної творчості України, одна з найвідоміших вишивальниць нашої країни. Її роботи неодноразово були представлені на найпрестижніших фестивалях, виставках, ярмарках України та зарубіжжя. Одяг, вишитий її руками, носять народні депутати, дипломати та відомі артисти. Є її роботи і у колекції чотирьох президентів України, навіть Б. Клінтон з гордістю ходив по Києву у сорочці, вишитій її руками.
  2. Людмила та Наталя Дворяківські – майстрині традиційного народного розпису. Пані Наталя  – член спілки народних майстрів України. Художньо оздоблені вироби майстринь вражають колоритом та вишуканістю. Вони радо запрошують всіх зацікавлених пройти майстер-клас по розпису, щоб  мати можливість подарувати власноруч виготовлений сувенір.
  3. Павло Сахно – гончар, директор та учасник творчої організації «САХНО- АРТ», яка працює та представляє свої роботи  у Національному музеї народної архітектури та побуту України (с. Пирогів). Його вироби відомі вже у всіх куточках України та далеко за її межами. Нещодавно таріль з портретом Т. Шевченка була подарована колегам з Китаю, де гідно буде представляти українське гончарство у Музеї Тараса Шевченка в Пекіні.
  4. Павленко Раїса майстриня з соломоплетіння досвідчений педагог; член Національної спілки майстрів народного мистецтва України. Сьогодні Раїса Павленко  є учасницею усіх  фестивалів, присвячених соломоплетінню, не лише в Україні, а і за її межами. Її роботи неодноразово були представлені на фестивалях у Польщі, Голландії, Шотландії, Швейцарії, Іспанії, Китаї. Пані Раїса зі стебел жита виплітає обереги до кожного свята, зокрема, дідухи, ангели, вертепи, павуки, спасівські віночки та букети. Також із соломки створює картини та прикраси. Вона радо запрошує всіх виготовити традиційний різдвяний подарунок із соломки.
  5. Існує особливий вид традиційного народного промислу – бісероплетіння, який вимагає не тільки бездоганного художнього смаку та мислення, а й особливої старанності, посидючості та наполегливості. Так можна сказати про творчість Оксани Іваночко майстрині, яка спеціально приїхала сьогодні зі Львова, щоб презентувати вишукані гердани, силянки, лучки, кольє та намиста, зроблені нею із бісеру. Пані Оксана є також членом Національної Спілки народних майстрів України. Окрім прикрас, Оксана Іваночко привезла  твори духовної тематики, які вона виготовляє за усіма канонами християнських традицій. Ікони, зроблені руками майстрині є окрасою багатьох церков. Вони високодуховні, зворушливі, викликають роздуми про земне та небесне життя, спонукають до молитви. Творчість пані Оксани вже давно відома як в Україні, так і поза її межами. Роботи майстрині зберігаються в приватних колекціях Канади, США, Англії, Австрії, Німеччини.
  6. Філатова Ольга Іванівна народна майстриня, що володіє орнаментальним, сюжетним зображенням на тканині. Колись це був один із найпоширеніших видів ручної праці українських жінок та дівчат. Вишивка гладдю відома по всій території України, а вишиті сорочки цією технікою називалися  «мальованками», бо робилися по заздалегідь зробленому малюнку на тканині. Головне — знайти або створити малюнок та підібрати гармонійно кольори, а фантазії майстрині не бракує. Вона є продовжувачем та зберігачем давньої традиції вишивання хусток на оксамиті, шерсті та бавовні, яка побутувала на теренах західної України (на Львівщині, Чернівеччині, Івано-Франківщині та Закарпатті). Давні кептарі, кабати, хустки цих регіонів славилися своєю вишуканістю та оздобою по всій території України та за її межами.
  7. Турукіна Леся відома писанкарка з Київщини, що завжди гідно представляє своє мистецтво на різноманітних культурно-мистецьких заходах. Майстриня, педагог, творча особистість, вона сьогодні привезла нам різдвяне печиво у формі ангеликів, зірочок, вертепів, коників, панянок тощо. Ви можете не лише придбати традиційний подарунок-медівник, а і власноруч розмалювати різдвяний пряник,  а  пані Леся допоможе вам у цьому творчому процесі.
  8. Любов Гумен – майстриня з художньої обробки шкіри, член Національного союзу художників України. Народилась на Покутті і гідно представляє  наше народне мистецтво в Україні та за її межами. Незмінна учасниця всеукраїнських та Міжнародних фестивалів в Івано-Франківську, Тернополі, Коломиї, Києві. Її роботи були представлені на виставках у Німеччині, Італії, Польщі.
  9. Ракевич Любов представниця славетної Івано-Франківщини, яка продовжує традиції давньої Косівської кераміки Івана Баранюка та Олекси Бахматюка, Яворівське ткацтво та різьбу славетних родин Шкрібляків – Корпанюків. Сьогодні пані Люба привезла вироби з рідного краю, щоб і ви відчули свято та могли зробити подарунок своїм близьким та дорогим вашому серцю людей.
  10.  Світлана Рак – майстриня живопису на склі  з Полтавщини, член Національної спілки майстрів народного мистецтва, донька відомої художниці Анастасії Рак. Цю старовинну техніку наївного малярства Світлана, як і її мама, опанувала самотужки. Тепер її шедеври на склі прикрашають музейні та приватні колекції. Для майстрині це особливе малювання стало родинною традицією — всі тонкощі цієї живописної справи вона передала своїм дітям. Пані Світлана сьогодні проводить майстер-класи, де ви особисто можете намалювати народну картинку на склі.

Музей вишивки Glow Art

1. Бондарук Ірина – представник музею вишивки Glow Art від майстрині Тетяни Протчевої. Вона винайшла новий напрямок мистецтва вишивки «GLOW ART»(сяюче мистецтво). Цей стиль вишивки уже внесено в «Книгу Рекордів України». Образи Іісуса Христа, Тараса Шевченка, Леонардо да Вінчі, Гіппократа, Ейнштейна, Стіва Джобса, Енді Уорхола… проявляються в темряві і стають співрозмовниками з відвідувачем. А місячне сяйво Оранти, вишитої за мотивами фрески ХI століття, створює неповторний емоційний ефект.

DSC_0445 SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC DSC_0175 DSC_0176